wrapper

Aktuális

A 2023. évi LI. törvény módosította a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Vgtv.) ásott, illetve fúrt kutak létesítésével, fennmaradásával, üzemeltetésével kapcsolatos rendelkezéseit.

A 2024. január 1. napja előtt létesített kutakra irányadó szabályok:

A jogszabályváltozásra tekintettel, a 2024. január 1. napja előtt engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített, háztartási vízigény kielégítését szolgáló (háztartási célú) azon kút, amely(nek)

- talpmélysége az 50 métert nem haladja meg és
- az első vízzáró réteget nem éri el,

mentesül a korábbi engedélyeztetési kötelezettség alól. Ez azt jelenti, hogy nem kell sem bejelenteni, sem vízjogi fennmaradási engedélyt kérni rá, illetve mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól is.

Amennyiben a kút a rétegvizet vagy a karsztvizet eléri, úgy a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz mint vízügyi hatósághoz fennmaradási engedély kiadása iránt kérelmet kell benyújtani.

Vízkészletvédelmi országtérkép:

Tájékoztatjuk a T. Lakosságot továbbá arról, hogy elkészült Magyarország vízkészletvédelmi országtérképe (a tájékoztató alján megadott linkre kattintva elérhető), mely alapján Zsámbék város belterületi és zártkerti része vízkészletvédelmi szempontból kockázatos besorolású területnek minősül, míg a város külterületének nagyobbik része kockázatmentes területnek számít.

A fentiek szerinti besorolásnak a 2024. január 1. napját követően létesítendő kutak esetében lesz jelentősége, mellyel, továbbá a gazdasági célú kutak bejelentésével, engedélyeztetésével kapcsolatban – tekintettel arra, hogy az ezekre vonatkozó szabályok a Vgtv. módosítása miatt még változni fognak – a későbbiekben adunk tájékoztatást. Addig is az új szabályozás megismerésében segítséget nyújthat a Magyar Vízkútfúrók Egyesülete által közzétett táblázat, melyet a tájékoztató alján megadott linkre kattintva tudnak elérni.

Értelmező rendelkezések:

Háztartási célú kút:

háztartási vízigény kielégítését szolgálja, mely csak magánszemélyek részéről, a saját háztartásban felmerülő igény lehet, ezek jellemzően az ingatlanhoz tartozó kiskert és gyepterület locsolása, az építmények és az ingóságok időszakos tisztítása, karbantartása, a nem mezőgazdasági célból termesztett növények öntözése, a háztáji (nem gazdasági célból tartott) állatok itatása és ellátása, kerti medence feltöltése és vízpótlása.

Gazdasági célú kút:

a háztartási célú kúttal szemben a vízkivétel célja gazdasági érdekből történik (gazdasági célú vízigény), például üzemi állattartás, mezőgazdasági öntözés vagy ipari tevékenység.

Felhívjuk a figyelmet továbbá arra, hogy fúrt kút létesítéséhez, engedélyeztetéséhez minden esetben szakember igénybevétele szükséges!

Kapcsolódó linkek:

- vízkészletvédelmi országtérkép:
http://geoportal.vizugy.hu/vizkeszletvedelem
- tájékoztató táblázat:
https://kutengedelyezes.hu/wp-content/uploads/2023/06/20230626145121_kutengedelyezes-attekintese-tablazat.jpg

Cikk tartalma: Haztartasi_celu_kutak_tajekoztato.docx

Utoljára frissítve: kedd, 10 október 2023

Impresszum

A www.zsambek.hu oldalain található tartalom Zsámbék Város Önkormányzata és a Zsámbéki Polgármesteri Hivatal tulajdonát képezi. Előzetes írásos hozzájárulás nélkül tilos a weboldal egészének vagy részeinek bármilyen formájú közzététele, sokszorosítása, terjesztése, forgalomba hozatala.

Látnivalók

Barokk Templom
A Keresztelő Szent János ...
Bonzsák Kocsiszín Galéria
Rendszeres kiállítások, ...
GOKART
A zsámbéki Driving Camp ...
Helytörténeti Tűzoltó Kiállítás
Kedves Érdeklődők! A ...
Immaculata-emlékoszlop
Az emlékmű mai formájában nem ...
Józsefvárosi pinceterület
Összefüggő zöld sziget Zsámbék ...
Lámpamúzeum
Lámpamúzeum a Guiness rekorder ...
Pestis Kápolna
Zsámbék határában az Angyal ...
Romtemplom és Kőtár
Zsámbék egyedülálló ...

Zsámbék anno - galéria