wrapper

Aktuális

Zsámbék másodjára pályázott sikeresen.
A városban számtalan tanuló mellett közös faültetésen vett részt Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, Menczer Tamás országgyűlési képviselő, Petrik János a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgató-helyettese, valamint Horváth László polgármester.

Horváth László polgármester kijelentette: egy remek kezdeményezés nyertesei vagyunk, sok fára lehetett pályázni, de az igény még nagyobb volt, úgy tudom, hogy 8 perc alatt csaptak le az ország települései a fákra, így külön öröm, hogy a nyertesek közé kerültünk, így második alkalommal kaptunk 30 fát.
A faültetésen megjelent számtalan diákra utalva a Horváth László megjegyezte: a klímavédelemnek ebben az önkormányzati ciklusban is kiemel szerepe van helyben is, ennek pedig akkor van igazán értelme, ha a fiatalokat is meg tudjuk szólítani, akik majd tovább viszik ezt az ügyet.

Petrik János a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgató-helyettese megjegyezte az ültetés alkalmával: „erdészként az a legnagyobb feladatunk, hogy a jelenkor legnagyobb zöld értékét az erdőterületek értékét megőrizzük, ahol lehet növeljük és fenttartható módon gazdálkodjunk.”
Ismertette: a Pilisi Parkerdő 65 ezer hektáros területén él a magyar lakosság csaknem egyharmada, így nem véletlen, hogy az erdeinkben évente mintegy 30 millió látogatói alkalmat számolhatunk.
Petrik János felhívta rá a figyelmet, hogy az elődjeink 100 évvel ezelőtt ültetett erdeinek kell megfelelni a jelenkor igényeinek és az akkor még el sem képzelt kihívásaink. - Amit mi ma ültetünk el, az a gyermekeink, de leginkább az unokáink elvárásait kell, hogy kiszolgálja majd – tette hozzá.
A vezérigazgató helyettes megjegyezte: a pilisi parkerdő területén fekvő települések 60 százaléka már részt vett valamilyen faültetési programban. Zsámbék immár másodjára szerepelt sikeresen.

„A legalkalmasabb időpont egy faültetésre az 20 évvel ezelőtt volt, a második legalkalmasabb pedig most van” – idézte a mondást Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, aki fontosnak nevezte, hogy ne csak óvjuk, hanem gyarapítsuk is Magyarország zöld érdemeit.

Szentkirályi Alexandra felhívta rá a figyelmet, hogy idehaza jelenleg 2 millió hektárnyi területet borít erdő, majd hangsúlyozta: a Klíma és Természetvédelmi Akcióterv egyik célkitűzése, hogy 27 százalékra növeljük hazánk fával borított területeinek arányát. „Elindultunk már ezen az úton. A településfásítási program első és második ütemében összesen több mint 36 ezer fa került elültetésre szerte az országban. Most a harmadik ütemben vagyunk, amelynek keretében a 450 nyertes településen 10 ezer fát ültetnek el. Így már a mostani év végére a program keretében összesen 1800 településen 46 ezer sorfa lel végső otthonra.
A kormányszóvivő megemlítette még, hogy az újszülöttek erdeje nevű kezdeményezéssel minden megszületett gyermek után legalább 10 facsemetét ültetnek el évente országszerte.

Menczer Tamás a környék országgyűlési képviselője megjegyezte, hogy a kormánynak fontos a teremtett környezet védelme és hozzáfűzte: számomra is öröm ha ebben a munkába segíthetek.
Az államtitkár ismertette, hogy Budakörnyéke 14 települése közül az országfásítási program keretében összesen 8 község volt már érintett, a harmadik ütemben jelenleg kettő.
Megköszönte mindazoknak munkáját, akik ebben részt vesznek.


Utoljára frissítve: kedd, 18 április 2023

Impresszum

A www.zsambek.hu oldalain található tartalom Zsámbék Város Önkormányzata és a Zsámbéki Polgármesteri Hivatal tulajdonát képezi. Előzetes írásos hozzájárulás nélkül tilos a weboldal egészének vagy részeinek bármilyen formájú közzététele, sokszorosítása, terjesztése, forgalomba hozatala.

Látnivalók

Barokk Templom
A Keresztelő Szent János ...
Bonzsák Kocsiszín Galéria
Rendszeres kiállítások, ...
GOKART
A zsámbéki Driving Camp ...
Helytörténeti Tűzoltó Kiállítás
Kedves Érdeklődők! A ...
Immaculata-emlékoszlop
Az emlékmű mai formájában nem ...
Józsefvárosi pinceterület
Összefüggő zöld sziget Zsámbék ...
Lámpamúzeum
Lámpamúzeum a Guiness rekorder ...
Pestis Kápolna
Zsámbék határában az Angyal ...
Romtemplom és Kőtár
Zsámbék egyedülálló ...

Zsámbék anno - galéria