wrapper

Aktuális


Tisztelt Zsámbéki Ingatlantulajdonosok!

Zsámbék Város Képviselő-testülete a jelenleg hatályos, kommunális adóról szóló 31/2011. (XII.16.) önkormányzati rendelet, a telekadóról szóló 28/2016. (XI. 28.) önkormányzati rendelet, az építményadóról szóló 11/2018. (XI. 30.) önkormányzati rendelet, a helyi iparűzési adóról szóló 34/2011. (XII.16.) rendelet, valamint az idegenforgalmi adóról szóló 33/2011. (XII. 16.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről döntött. A hivatkozott rendeletek 2023. január 1-jével hatályukat vesztik és ezen időponttól a Képviselő-testület által elfogadott, új egységes szerkezetű, a helyi adókról szóló 16/2022. (XI.25.) önkormányzati rendelete lesz alkalmazandó a helyi adózási kötelezettségekre.

A fentiekre tekintettel alábbi adózási szabályok alkalmazandók 2023. január 1-jétől.

Az építményadó
(2) Az építményadó éves mértéke
a) nem lakáscélú épület, épületrész, üzem esetében: 1600 Ft/m2,
b) lakás esetében: 550 Ft/m2,
c) zártkerti övezetben lévő épület/épületrész esetén
ca) 65 m2 hasznos alapterületig 220 Ft/m2,
cb) 65 m2 feletti hasznos alapterület esetén 300 Ft/m2.

A kifejtettek alapján a kommunális adó helyett építményadó-fizetési kötelezettsége keletkezik a zártkerti épületek tulajdonosainak. A magánszemélyek tulajdonában lévő üzem is az adó tárgyát fogja képezni a továbbiakban.

Új épület szerzése, felépítése esetén, valamint a zártkerti övezetben lévő épületek tulajdonosainak, vagyoni értékű jog jogosultjainak adatbejelentést kell tenniük az épületekről az önkormányzati adóhatóság felé.

A magánszemélyek kommunális adója

A magánszemély tulajdonában lévő lakás (lakóépület) és nem lakás céljára szolgáló épület után 2023. évtől egységesen 17000 Ft/adótárgy/év adófizetési kötelezettség keletkezik. A garázs a továbbiakban mentességet fog élvezni.

A lakások esetében a komfortfokozat szerinti adózási különbségtétel megszüntetésre kerül, ezen épületek után is egységesen 17000 Ft/adótárgy/év adót kell fizetni.

A komfortfokozat szerint eltérően adózott lakások tulajdonosainak és a garázs tulajdonosoknak nem kell ismételten adatbejelentést tenniük az önkormányzati adóhatóság részére, az adómérték változására és adómentességre tekintettel határozattal újból kivetésre kerül az adó, megállapításra kerül az adómentesség.

A telekadó

A telekadó esetében 2023. január 1-jétől hatályukat vesztik azon szabályok, mely szerint az adózók – a helyi adókról szóló törvény rendelkezéseivel ellentétesen - a megfizetett helyi iparűzési adó összegével csökkenthetik a fizetendő éves telekadójukat.

A telekadó mértékei változatlanok maradnak és a lakóépülettel beépített belterületi telkek kedvezményes adómértéke a továbbiakban adómentességként szerepel a rendeletben. A kedvezményes adómérték helyett az adómentességről a korábbi bejelentés alapján hoz újabb határozatot az önkormányzati adóhatóság.

A helyi iparűzési adó

Az állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység adója 2 % marad, amelyen a központi jogszabályok a veszélyhelyzet ideje alatt változtathatnak. Az ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység adóztatásának jogszabályi lehetősége megszűnt, így az ezzel kapcsolatos adózási szabályok nem jelennek meg az új adórendeletben.

Az idegenforgalmi adó

Az idegenforgalmi adó 350 Ft/vendégéjszaka/fő összegről 500 Ft/vendégéjszaka/fő összegre változik.

Az adókötelezettség keletkezésével, változásával, bejelentésével kapcsolatos részletes rendelkezéseket a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény és az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény tartalmazza.

A talajterhelési díjról

A talajterhelési díjról szóló 26/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 17/2022. (XI.25.) önkormányzati rendelet a díjmentességek körében tartalmaz változásokat a 2023. évtől. Mentességet élveznek azon magánszemélyek, akik a jövedelmi viszonyaik miatt hátrányos helyzetűek, azaz egyedülállók esetében a nettó havi jövedelmük nem haladja meg a havi öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresét, míg közös háztartásban élők esetében személyenként a havi öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének másfélszeresét.

A fentieken túl mentes a külön mérőórával rendelkező kerti csapon és tűzi vízmérőn mért, számlával igazolt vízfogyasztás, valamint az olyan ingatlanon történt vízfogyasztás, amelyen új lakóépület építését kezdeték meg az e-napló megnyitásától az épület elkészültét igazoló hatósági bizonyítvány kiállításáig.

A mentességeket az éves bevallással benyújtásával lehet érvényesíteni, melyhez csatolni kell a szükséges igazolásokat is.

A rendeletek az njt.hu adatbázisban vagy a https://www.zsambek.hu/varoshaza/varosi-oenkormanyzat/rendeletek linken találhatók meg.

Az adatbejelentéshez szükséges formanyomtatványok letölthetők a https://zsambek.hu/varoshaza/hivatal/uegyintezes/item/446-ado-igazgatas linkről vagy online kitölthetők az E-Önkormányzat Portálon: https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap.

Az adózással kapcsolatos további információkért keresse a Zsámbéki Polgármesteri Hivatal Adóirodájának munkatársait a 06 23 565 616 telefonszámon vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mailen keresztül.


Fotó: Central Audit

Utoljára frissítve: szerda, 07 december 2022

Impresszum

A www.zsambek.hu oldalain található tartalom Zsámbék Város Önkormányzata és a Zsámbéki Polgármesteri Hivatal tulajdonát képezi. Előzetes írásos hozzájárulás nélkül tilos a weboldal egészének vagy részeinek bármilyen formájú közzététele, sokszorosítása, terjesztése, forgalomba hozatala.

Látnivalók

Barokk Templom
A Keresztelő Szent János ...
Bonzsák Kocsiszín Galéria
Rendszeres kiállítások, ...
GOKART
A zsámbéki Driving Camp ...
Helytörténeti Tűzoltó Kiállítás
Kedves Érdeklődők! A ...
Immaculata-emlékoszlop
Az emlékmű mai formájában nem ...
Józsefvárosi pinceterület
Összefüggő zöld sziget Zsámbék ...
Lámpamúzeum
Lámpamúzeum a Guiness rekorder ...
Pestis Kápolna
Zsámbék határában az Angyal ...
Romtemplom és Kőtár
Zsámbék egyedülálló ...

Zsámbék anno - galéria