wrapper

Aktuális

Új lámpákkal gazdagodott a zsámbéki Lámpamúzeum.
A gyűjtemény legújabb darabjai, egyelőre ideiglenes kiállítótérben teinthetők meg, az új piacépületben. Egyénileg és csoportosan, előzetes bejelentkezés alapján látogatható a kiállítás. Időpont egyeztetésért, kérem hívják a +36206659458-es telefonszámot.

A lámpákat gyűjtő Blaskó László 72 éve él Zsámbékon, foglalkozását tekintve kertépítő, mégis legtöbben kőfaragó-szobrászként ismerik. Több munkája található szerte a városban, többet között ő készítette a Zárdakertben található kőpadokat, de dolgozott a Szent Erzsébet lépcső stációin és a Józsefvárosi gödör felújításán is, ahol a mai napig alkot. Ötven éve gyűjti szenvedélyesen a lámpákat.

Hogyan indult ez a lámpák iránti vonzalom?
Amikor a lámpamúzeumban tettünk látogatást, akkor mi is beleszerettünk a lámpákba. Durván, ötven éve kezdődött el nálunk ez a szenvedély. Azóta amerre csak jártunk, mindenhol lámpákat vásároltunk. Ócskapiacokon, vásárokban, magánemberektől, ha kellett Szegedig is elmentünk egy lámpáért.
Mi tetszett meg a lámpákban?
Az, hog kettős funkciója van egy ilyen lámpának. Egyrészt dísz, másrészt használati tárgyként is használható világító test.
Ez azért komoly anyagi befektetés is.
Igen az. Mi balatoni és külföldi nyaralások helyett inkább lámpákat vásároltunk. Itt van olyan lámpa is, aminek az értéke 3 millió forintnál is több, a becsüsi szakvélemény alapján is ennyit ér.
Borus Feri bácsival milyen a kapcsolatod?
Nagyon jóban vagyünk, nagyra becsülöm őt. Bicskén volt egy kiállításunk, a Batthyany-kastélyban, ahová meghívtuk őt is és azt mondta, hogy ez egy szenzációs gyűjtemény, sok darabja, még az ő gyűjteményét is felül múlja.
Hogy jött az ötlet az önkormányzat vásároljon tőletek lámpákat?
Bicskén nekem ígéretet kellett tennem, művészettörténettel foglalkozó személyek előtt, hogy ezt a gyűjteményt nyilvánossá, közkinccsé teszem. Az a kiállítás nagyon népszerű volt, újságok írtak róla, a televízió is foglalkozott vele, nagyon messze földről eljöttek megnézni. A látogatók között volt a zsámbéki képviselő testület pár tagja is, akik azzal kerestek meg, hogy szeretnék, hogy Zsámbékon lehessen közkincs az a kiállítás. Nagyon különleges lámpák vannak a kiállítási darabok között, jelentős turisztikai vonzóerővel bírnak. Ha a későbbiekben az a két gyűjtemény egyesülni fog, egyedülálló lesz Európában, de talán a világon is.

NT



Utoljára frissítve: kedd, 11 február 2020

Impresszum

A www.zsambek.hu oldalain található tartalom Zsámbék Város Önkormányzata és a Zsámbéki Polgármesteri Hivatal tulajdonát képezi. Előzetes írásos hozzájárulás nélkül tilos a weboldal egészének vagy részeinek bármilyen formájú közzététele, sokszorosítása, terjesztése, forgalomba hozatala.

Látnivalók

Barokk Templom
A Keresztelő Szent János ...
Bonzsák Kocsiszín Galéria
Rendszeres kiállítások, ...
GOKART
A zsámbéki Driving Camp ...
Helytörténeti Tűzoltó Kiállítás
Kedves Érdeklődők! A ...
Immaculata-emlékoszlop
Az emlékmű mai formájában nem ...
Józsefvárosi pinceterület
Összefüggő zöld sziget Zsámbék ...
Lámpamúzeum
Lámpamúzeum a Guiness rekorder ...
Pestis Kápolna
Zsámbék határában az Angyal ...
Romtemplom és Kőtár
Zsámbék egyedülálló ...

Zsámbék anno - galéria