wrapper

Aktuális

Közlemény a szavazás helyéről és idejéről

Tájékoztató ajánlás, szavazás, átjelentkezés, mozgóurna.pdf


Határidők

https://vtr.valasztas.hu/onk2024/valasztopolgaroknak/szavazasi-informaciok/hataridok?tab=voter

  • Tájékoztató határidőkről

    Tisztelt Választópolgárok!

    A 2024. június 9. napjára kitűzött Európai Parlamenti, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők közös eljárásában tartott 2024. évi választások legfontosabb határidőiről, illetve eljárási kérdésekről az alábbiakban tájékoztatom Önöket:
    1. A Nemzeti Választási Iroda azt a választópolgárt, aki legkésőbb 2024. április 3-án a szavazóköri névjegyzékben szerepel, értesítő megküldésével tájékoztatja 2024. április 19-ig a szavazóköri névjegyzékbe vételről. A Helyi Választási Iroda (a továbbiakban: HVI) értesítő átadásával tájékoztatja a szavazóköri névjegyzékbe felvételéről azt a választópolgárt, aki 2024. április 3-át követően kerül a település szavazóköri névjegyzékébe.
    2. A szavazóköri névjegyzékkel kapcsolatos kérelmeket 2024. április 4-től lehet benyújtani. A 2024. április 4. napja előtt benyújtott mozgóurna iránti kérelmeket 2024. április 4-én kell elbírálni.
    3. A nyilvántartásba vett jelöltek megbízott (delegált) tagjait a választási bizottságba legkésőbb 2024. május 31-én 16 óráig lehet bejelenteni.
    4. Az Európai Unió más tagállamának állampolgára legkésőbb 2024. május 24-én 16 óráig kérheti, hogy központi névjegyzékbe vétele az Európai Parlament tagjainak választására is kiterjedjen.
    5. Az a választópolgár, aki a szavazás napján lakcímétől eltérő magyarországi településen kíván szavazni, a lakcíme szerinti illetékes HVI vezetőjéhez 2024. május 31-én 16 óráig nyújthatja be átjelentkezési kérelmét. Az átjelentkező állampolgár az átjelentkezésre vonatkozó kérelmét 2024. május 31-én 16 óráig módosíthatja, 2024. június 7-én 10 óráig visszavonhatja.
    6. A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán átjelentkezésre az a választópolgár jogosult, aki 2024. február 11-én és az átjelentkezésre irányuló kérelme elbírálásakor ugyanazon választókerületben tartózkodási hellyel rendelkezett, és a tartózkodási helyének érvényessége legalább 2024. június 9-ig tart.
    7. A mozgóurna iránti kérelmet a HVI-hez levélben 2024. június 5-ig, személyesen vagy meghatalmazott útján 2024. június 7-én 10 óráig, elektronikus azonosítással elektronikus úton 2024. június 7-én 10 órát követően 2024. június 9-én 12 óráig lehet benyújtani. Az illetékes szavazatszámláló bizottsághoz a szavazás napján 12 óráig lehet a mozgóurna iránti kérelmeket benyújtani.
    8. A külképviseleti névjegyzékbe való felvételre irányuló kérelemnek legkésőbb 2024. május 31-én 16 óráig kell megérkeznie ahhoz a HVI-hez, melynek névjegyzékében az állampolgár szerepel.
    9. Valamennyi kérelemnek tartalmaznia kell a választópolgár nevét, születési nevét, anyja nevét, személyi azonosítóját. Az interneten, ügyfélkapus azonosítással beadott kérelem esetén elegendő, ha a kérelmező a nevét és a személyi azonosítóját megadja. Fentieken túl az egyes kérelemtípusoknál más-más a kérelmeket tartalmazó adat, melyről a HVI-nél kérhet felvilágosítást. A HVI a kérelem tárgyában hozott döntéséről értesítést küld a kérelmező számára.
    10. Az egyéni listás, valamint a tízezer vagy annál kevesebb lakosú településen a polgármesterjelölt állításhoz szükséges ajánlások számát a helyi választási iroda vezetője 2024. április 4-én állapítja meg. A központi névjegyzék 2024. április 03. napi adatai alapján Zsámbék településen a választópolgárok száma 4546 fő volt. Polgármesterjelölt állításához 137 fő (3%) Egyéni listás jelölt állításához 46 fő (1%) választópolgár ajánlása szükséges.
    A települési nemzetiségi önkormányzati képviselő jelöléséhez a nemzetiségi névjegyzékben a választás kitűzésének napján (március 12-én) szereplő választópolgárok öt százalékának, de legalább öt választópolgárnak az ajánlása szükséges. A választás kitűzésének napján a Nemzeti Választási Bizottság 8/2024. számú határozata alapján a német nemzetiségi névjegyzéken 137 fő, a roma nemzetiségi listán 22 fő szerepelt. Zsámbékon német nemzetiségi képviselő jelöléséhez 7 fő, roma nemzetiségi képviselő jelöléshez 5 fő ajánlása szükséges.
    11. A választási iroda az igénylést követően haladéktalanul, de legkorábban 2024. április 20-án 8 és 16 óra között adja át a jelöltként indulni szándékozó választópolgár részére az általa igényelt mennyiségű ajánlóívet. Ezt követően az ajánlóívek kiadásával és átvételével kapcsolatos feladatokat a következő munkanapokon hivatali időben lehet intézni. Polgármester jelöltet, egyéni listás jelöltet és települési nemzetiségi önkormányzati jelöltet bejelenteni 2024. május 6-án 16 óráig lehet.
    12. A HVI vezető a névjegyzéket 2024. június 7-én 10 órát követően lezárja. A névjegyzékbe felvenni ezt követően senkit nem lehet!
    13. A szavazás 2024. június 9-én 6-19 óra között zajlik. A magyar választópolgárok személyazonosságukat és lakcímüket a magyar hatóság által kiállított, érvényes igazolványok bemutatásával igazolhatják. Sem lejárt személyi igazolvánnyal, sem lejárt útlevéllel, sem lejárt jogosítvánnyal nem lehet szavazni!
    14. A választási kampány 2024. április 20-tól 2024. június 9-én 19 óráig tart. A választással kapcsolatos valamennyi kérelem benyújtható a https://www.valasztas.hu/ugyintezes internetes aloldalon, illetve személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján a helyi választási irodában.

    Helyi Választási Iroda




"Kit ajánlottam" szolgáltatás

https://www.valasztas.hu/ajanlas-ellenorzes-tajekoztato

Impresszum

A www.zsambek.hu oldalain található tartalom Zsámbék Város Önkormányzata és a Zsámbéki Polgármesteri Hivatal tulajdonát képezi. Előzetes írásos hozzájárulás nélkül tilos a weboldal egészének vagy részeinek bármilyen formájú közzététele, sokszorosítása, terjesztése, forgalomba hozatala.

Látnivalók

Barokk Templom
A Keresztelő Szent János ...
Bonzsák Kocsiszín Galéria
Rendszeres kiállítások, ...
GOKART
A zsámbéki Driving Camp ...
Helytörténeti Tűzoltó Kiállítás
Kedves Érdeklődők! A ...
Immaculata-emlékoszlop
Az emlékmű mai formájában nem ...
Józsefvárosi pinceterület
Összefüggő zöld sziget Zsámbék ...
Lámpamúzeum
Lámpamúzeum a Guiness rekorder ...
Pestis Kápolna
Zsámbék határában az Angyal ...
Romtemplom és Kőtár
Zsámbék egyedülálló ...

Zsámbék anno - galéria