wrapper

Aktuális

Június 4-én délután immár hagyományosan Zsámbék Város Önkormányzata és a Zsámbéki Hagyományőrző Baráti Kör megemlékezést tartott a Nemzeti Összetartozás Napja és a trianoni békediktátum aláírásának évfordulója alkalmából.
- Ez a nap napja nemzetünk történelmének egyik legfájdalmasabb eseménye. A trianoni békediktátum nem csak egy szerződés, hanem egy mély sebet ejtett a magyar nemzet testén és lelkén, amelyet máig hordozunk – jelentette ki ünnepi beszédében Horváth László. A polgármester szerint emlékezzünk kel minden évben azokra, akik családjukat, otthonukat, hazájukat veszítették el, és azokra, akik az új határokon túl is megőrizték magyar identitásukat, kultúrájukat, nyelvüket. Horváth László felhívta rá a figyelmet: „Trianon tragédiája jól mutatja, hogy a háború csak szenvedést és pusztulást hoz magával. Fontos, hogy tanuljunk a múlt hibáiból, és mindent megtegyünk azért, hogy hasonló tragédiák ne ismétlődhessenek meg. Ezért mindannyiunk kötelessége, hogy minden erőnkkel a béke megőrzésén dolgozzunk. „

A mai napon arra is emlékezünk, hogy a magyar nemzet egysége és ereje nem a földrajzi határokban rejlik, hanem az összetartozásban, a közös kultúránkban, történelmünkben és közös értékeinkben.

A polgármester hangsúlyozta: Zsámbékon a közösség mindig is az egységre és az együttműködésre épített, nem pedig a széthúzásra. A helyi közösségek ereje abban rejlik, hogy összefognak, támogatják egymást és közösen néznek szembe a kihívásokkal. Együttes erővel, közös célokkal sokkal többre vagyunk képesek, mint külön-külön – hangsúlyozta.

A Keszkenő Népdalkör fellépését követően Zombori László a Zsámbéki Hagyományőrző Baráti Kör vezetője megköszönte az emlékhely létrehozásában közreműködők segítségét: köszönetet mondott a város kertészének, aki ilyen szépen beültette nemzeti színű virágokkal a területet; a Kovács Pékségnek azt az anyagi segítséget, amelyet a kettős kereszt állításnál tett; Merényi Sándornak, aki megácsolta a keresztet és Rácz László restaurátornak, aki az aranyozott feliratokat készítette; valamint a Mayer Kertészetnek aki a virágokat adta az első ültetés során. Végül, de nem utolsó sorban a baráti kör tagjainak és mindenkinek, aki segített.

Zombori László, mivel a kampányban is megjelent az emlékhely létrehozásának kérdése újra felidézte az akkori eseményeket. „Egy történelmi előadás-sorozat kapcsán jött az ötlet, hogy hozzunk létre egy ilyen emlékparkot.” Szavaiból kiderült, hogy 2010-ben a harmadik beadványára, Horváth László, akkori alpolgármester támogatása mellett kapott engedélyt az ötlet. Az elmúlt években pedig már a rendszeresen az önkormányzattal együtt ünnepelhet az baráti kör.
Hozátette: nem helyes, ha valaki egy kampányban egy jól működő civil szervezet eredményét magáénak vallja. - Először lére kell hozni dolgokat és aztán azzal lehet dicsekedni – összegezte véleményét az egyesület elnöke.

Az ünnepség végén koszorút helyezett el az emlékműnél Zsámbék Város Önkormányzata, a Zsámbéki Hagyományőrző Baráti Kör, a Keszkenő Népdalkör és a Fidesz zsámbéki szervezete.


Utoljára frissítve: szerda, 05 június 2024

Impresszum

A www.zsambek.hu oldalain található tartalom Zsámbék Város Önkormányzata és a Zsámbéki Polgármesteri Hivatal tulajdonát képezi. Előzetes írásos hozzájárulás nélkül tilos a weboldal egészének vagy részeinek bármilyen formájú közzététele, sokszorosítása, terjesztése, forgalomba hozatala.

Látnivalók

Barokk Templom
A Keresztelő Szent János ...
Bonzsák Kocsiszín Galéria
Rendszeres kiállítások, ...
GOKART
A zsámbéki Driving Camp ...
Helytörténeti Tűzoltó Kiállítás
Kedves Érdeklődők! A ...
Immaculata-emlékoszlop
Az emlékmű mai formájában nem ...
Józsefvárosi pinceterület
Összefüggő zöld sziget Zsámbék ...
Lámpamúzeum
Lámpamúzeum a Guiness rekorder ...
Pestis Kápolna
Zsámbék határában az Angyal ...
Romtemplom és Kőtár
Zsámbék egyedülálló ...

Zsámbék anno - galéria