wrapper

Aktuális

Városunk idén erdélyi testvértelepülésével Homoródszentpállal együtt emlékezett október 23. délelőttjén a Törökkút téren a fiatalon elhunyt ötvenhatos hős Kmetz Mihály szülőháza előtt.
- Itt a temetőben nyugszik, egy zsámbéki születésű 56-os hős Kmetz Mihály. Minden évben virágot és koszorút helyezünk sírjára emlékezve rá és számtalan társára – kezdte ünnepi beszédét Horváth László polgármester, majd hozzátette: Kmetz Mihály is a körülöttünk álló diákokhoz hasonlóan nagyon fiatal volt. Csak 18 éves volt, amikor megölték az elnyomó diktatúra fegyveresei.
- A Műszaki Egyetemen az akkori események egyik kiindulópontján is szintén a fiatalok mozdultak meg először. Lelkesedésük és hitük egy egész országot mozgatott meg, majd az egész világra kihatott és egy óriási méretű elnyomó hatalom alapjait rengette meg – fogalmazott a polgármester.

Horváth László hangsúlyozta: a hit, remény és szeretet hármasára építve mindig találhatunk boldogságot az életben, amiért hálásak lehetünk.
„Hálásak lehetünk, hiszen 56-os hőseink leszármazottjai vagyunk mindannyian, lelki értelemben mindenképpen. Hálásak lehetünk az itt megjelent fiatalokért is, gyermekeinkért az őket felkészítő pedagógusokért és az őket nevelő szülőkért.”
Végezetül arra hívta fel a figyelmet, hogy „a jóisten által teremtett perpetuum mobilét működtetve mindig hozzáteszünk valamit a fiatalok életéhez, ők pedig a miénkhez. Reméljük, hogy ez a körforgás előrevisz minket a történelem menetében és erősít mindannyiunkat.”

A polgármester ünnepi szavait követően a Zichy Miklós Általános Iskola 7. A osztályos tanulóinak és énekkarának megindító és ötletes műsorát láthatták az egybegyűltek. A műsort összeállította és a tanulókat betanította: Legerszki Kinga osztályfőnök, Benedek Fülöp tanár úr, - segítette őket Pózna Mária tanárnő. Az énekkart betanította Frimmel Zsófia tanárnő.

- Az 56-os hősők nem féltek senkitől és semmitől, el merték mondani azt, amit mások nem, ki mertek állni az igazukért, mindannyiunk igazáért – ezt már Tőkés Lehel, Zsámbék erdélyi testvértelepülésének Homoródszentpálnak a képviseletében mondta.
„1956 októbere a határin túli magyarság számára is a kommunista elnyomás és a szabadság melletti kiállás igaz mércéjévé vált. Hogy mit jelent nekünk 56? Bátorságot kiállást a magyar jövőért.
Lakhelytől, származástól, vagyoni helyzettől függetlenül elsősorban mindannyian magyarok vagyunk. egy nemzet. Csak magyarként, csak egy nemzetként védhetjük meg szabadságunkat és csak egy nemzetként lábalhatunk ki a mai kor súlyos válságaiból is. Csak egy nemzetként tervezhetünk szebb jövőt magunknak” – hangsúlyozta Tőkés Lehel.
Majd az ünnepség, a szintén a Homoródmentéről érkezett Tőkés Bencze Zsuzsánna lelkész asszony, ünnepi gondolataival zárult.

A megemlékezés végén koszorút helyezett el Kmetz Mihály szülőházának emléktáblájánál, a család képviseletében, Baloghné Kmetz Valéria az elhunyt hős testvére, Zsámbék Város Önkormányzata nevében Horváth László polgármester, a Zsámbéki Zichy Miklós Általános Iskola diákjaival Kovács Mária igazgató, Helmeczi Sándorné igazgatóhelyettes, a Német Nemzetiségi Önkormányzat képviseletében Bechtold János elnök, valamint a Fidesz helyi szervezete.


Utoljára frissítve: szerda, 25 október 2023

Impresszum

A www.zsambek.hu oldalain található tartalom Zsámbék Város Önkormányzata és a Zsámbéki Polgármesteri Hivatal tulajdonát képezi. Előzetes írásos hozzájárulás nélkül tilos a weboldal egészének vagy részeinek bármilyen formájú közzététele, sokszorosítása, terjesztése, forgalomba hozatala.

Látnivalók

Barokk Templom
A Keresztelő Szent János ...
Bonzsák Kocsiszín Galéria
Rendszeres kiállítások, ...
GOKART
A zsámbéki Driving Camp ...
Helytörténeti Tűzoltó Kiállítás
Kedves Érdeklődők! A ...
Immaculata-emlékoszlop
Az emlékmű mai formájában nem ...
Józsefvárosi pinceterület
Összefüggő zöld sziget Zsámbék ...
Lámpamúzeum
Lámpamúzeum a Guiness rekorder ...
Pestis Kápolna
Zsámbék határában az Angyal ...
Romtemplom és Kőtár
Zsámbék egyedülálló ...

Zsámbék anno - galéria