wrapper

Aktuális

Sikeresen, jóval idő előtt lezárult a Zsámbéki-medence öt települését magában foglaló regionális fejlesztés. A majdnem 6 milliárd forintból megépült csatornahálózat és szennyvíztisztító telep projektzáró rendezvényét tartották Zsámbékon.
A projektet az uniós Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) finanszírozta, a pályázaton közösen indult Budajenő, Telki, Perbál, Tök és Zsámbék a Nemzeti Fejlesztési Programiroda (NFP) koordinálása mellett.
- Ez a létesítmény a tervezettnél sokkal gyorsabban (majd egy évvel korábban), kiváló minőségben épült meg, köszönhetően a kivitelező Mészáros és Mészáros Zrt.-nek – jelentette ki Horváth László, Zsámbék polgármestere, majd sietve hozzátette: köszönetünket fejezzük ki továbbá a közbenjáró Nemzeti Fejlesztési Programirodának, akik a munka dandárját végezték és összehangolták az öt település érdekeit, valamint lebonyolították a projektet.

"Végül, de nem utolsó sorban köszönet illeti a környező településeken élőket, hiszen ez a fejlesztés nem csak Zsámbéké, hanem Telki, Budajenő, Perbál és Tök is csatlakozott" - emelte ki Horváth László. - Zsámbék a közös projekthez szükséges területet ingyenesen biztosította, mert nem lehetett elszámolni a pályázat keretében. A cél viszont kiemelten fontos volt - jegyezte meg.

A polgármester felidézte: sok szép fejlesztés történt az utóbbi években a Zsámbék környéki településeken, de értékében ez kiemelkedőnek mondható. „Legyünk őszinték, korábban a szennyvíztisztító telep úgy működött, hogy bizonyos időszakokban az innen kifolyó végtermék a patakot kanálissá változtatta. Úgy tudom, hogy ez több településen is hasonlóképpen történt. Ezzel a fejlesztéssel viszont mindez megváltozott, a kifolyásnál már jóval a határérték alatti összetételű víz folyik a patakba, ami szemmel láthatóan tisztább lett.

- Köszönöm mindenkinek, aki részt vett a projekt megvalósításában és bízom benne, hogy a jövőben is, ha kell további fejlesztésekkel, bővítésekkel sok-sok évtizeden át fogja szolgálni a környéken élők érdekeit – zárta gondolatait Horváth László.

- Öt település szennyvízének elvezetése és végső tisztítása volt a feladat, amelynek keretében épült Zsámbékon egy 2500 m3/d hidraulikai kapacitású átfolyásos rendszerű biológiai tisztító – részletezte a fejlesztés műszaki tartalmát Pély Róbert a Mészáros és Mészáros Zrt. területi igazgatója, aki hozzátette: a létesítmény naponta 30 m3 szippantott szennyvizet is tud kezelni. „Ennek keretében a másik négy településről megépült egy 14,5 km hosszú szennyvíz-nyomóvezeték hálózat, illetve a telep és a Békás-patak között egy 1800 méter hosszúságú gravitációs tisztító szennyvízelvezető csatorna-rendszer.”
- A befogadó pedig a Békás-patak, mint folyamatos vízfolyás. A hat hónapos próbaüzemet első nekifutásra sikerült megfelelően teljesíteni és lezárni a projektet – összegezte a fejlesztést Pély Róbert.


Utoljára frissítve: szerda, 27 szeptember 2023

Impresszum

A www.zsambek.hu oldalain található tartalom Zsámbék Város Önkormányzata és a Zsámbéki Polgármesteri Hivatal tulajdonát képezi. Előzetes írásos hozzájárulás nélkül tilos a weboldal egészének vagy részeinek bármilyen formájú közzététele, sokszorosítása, terjesztése, forgalomba hozatala.

Látnivalók

Barokk Templom
A Keresztelő Szent János ...
Bonzsák Kocsiszín Galéria
Rendszeres kiállítások, ...
GOKART
A zsámbéki Driving Camp ...
Helytörténeti Tűzoltó Kiállítás
Kedves Érdeklődők! A ...
Immaculata-emlékoszlop
Az emlékmű mai formájában nem ...
Józsefvárosi pinceterület
Összefüggő zöld sziget Zsámbék ...
Lámpamúzeum
Lámpamúzeum a Guiness rekorder ...
Pestis Kápolna
Zsámbék határában az Angyal ...
Romtemplom és Kőtár
Zsámbék egyedülálló ...

Zsámbék anno - galéria