wrapper

Aktuális

A lovasfelvonulás az időjárás előrejelzés miatt ugyan idén elmaradt, de a kiállítással egybekötött szüreti programokat rövidített formában megtartották a városban.
„Ez a rendezvény mindig is arról volt híres, hogy a civil közösségek összefogása működteti, az önkormányzat csak valamiféle védőernyőt és hátteret biztosított hozzá” – jelentette ki Horváth László polgármester, aki hozzátette: évről-évre nagyon nagy közösséget mozgat meg, igazi közösségépítő program.

Majd Mazug László kiállítására terelve a szót megjegyezte: Laci jelenleg is űzi és napjainkban is gyakorolja azt a szőlész-borász kultúrát, amit elődeink képviseltek és egy kiállítás formájában elhozta ide nekünk is.

- Ez a kiállítás a pincémnek egy picike szeglete csupán. Egy időutazás, hiszen ezek a kiállított használati tárgyak a metszőollótól a darálón keresztül a fakádig még 100 évvel ezelőtt fontos használati eszközök voltak szüret idején - mondta bevezetőjében Mazug László, majd hozzátette: régen a szüret idején óriási nagy családi baráti rendezvények voltak, amire mindig készültek az emberek. Az egész évi szőlőben végzett munkának ez volt a gyümölcse. Mazug László felidézte: Zsámbékon a filoxéra előtt szinte mindenkinek volt szőlője a hegyen és minden sváb családban készítettek bort. „Úgy érzem fontos ápolni a múltunkat, mert, ha nincs múltunk, akkor nincs jövőnk sem” -zárta gondolatait.

Tíz évvel ezelőtt Lovász József és felesége a fejükbe vették, hogy Zsámbékon majdnem 40 év kihagyás után, legyen ismét szüreti lovasfelvonulás és bál és immár 10 éve hűségesen és folyamatosan szervezik ezt az eseményt, amit nagyon köszönünk – jegyezte meg Balázs Mónika Csilla a Művelődési Ház vezetője. A lovasfelvonulás ugyan most elmaradt, de a rendezvény ékessége a sok gyermek, akik részt vesznek és készülnek a műsorukkal, azok itt vannak.

Miután a kisbíró kidobolta az eseményt, először a falusi aprónépet láthatták táncolni az érdeklődők, akiket Andrásiné Bereczki Réka fogott össze és Vizeli Judit tanított be. Majd következtek a falu táncosai a gyönyörű csőszlegények és csőszlányok, akikkel Sztankovics Judit és Vizeli Judit foglalkozott. Őket Sándor Dezső és zenekara, valamint a Keszkenő Népdalkör énekesei kisérték, majd a Höcögő néptáncegyüttes műsora következett.


Utoljára frissítve: hétfő, 25 szeptember 2023

Impresszum

A www.zsambek.hu oldalain található tartalom Zsámbék Város Önkormányzata és a Zsámbéki Polgármesteri Hivatal tulajdonát képezi. Előzetes írásos hozzájárulás nélkül tilos a weboldal egészének vagy részeinek bármilyen formájú közzététele, sokszorosítása, terjesztése, forgalomba hozatala.

Látnivalók

Barokk Templom
A Keresztelő Szent János ...
Bonzsák Kocsiszín Galéria
Rendszeres kiállítások, ...
GOKART
A zsámbéki Driving Camp ...
Helytörténeti Tűzoltó Kiállítás
Kedves Érdeklődők! A ...
Immaculata-emlékoszlop
Az emlékmű mai formájában nem ...
Józsefvárosi pinceterület
Összefüggő zöld sziget Zsámbék ...
Lámpamúzeum
Lámpamúzeum a Guiness rekorder ...
Pestis Kápolna
Zsámbék határában az Angyal ...
Romtemplom és Kőtár
Zsámbék egyedülálló ...

Zsámbék anno - galéria