wrapper

Aktuális

Hirdetmény

A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (továbbiakban Korm. rendelet) 29/A.§-nak, valamint Zsámbék Város Önkormányzat Képviselő-testületének a településfejlesztéssel és a településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól szóló 5/2017. (III. 31.) önkormányzati rendeletben meghatározottaknak megfelelően tájékoztatom, hogy Zsámbék Város Önkormányzata megkezdte a Településfejlesztési Koncepciójának, Településszerkezeti Tervének és Helyi Építési Szabályzatának a felülvizsgálatát a város teljes közigazgatási területére.
A Korm. rendelet 16. § (1) bekezdés alapján törvényi kötelezettségévé vált Zsámbék Város településfejlesztési és rendezési dokumentumainak felülvizsgálata. A most érvényes dokumentumok 2005-ben kerültek elfogadásra, amely már több szempontból is elavult. Az elmúlt években többször, de 2017. január 1-től még több jogszabályi változás volt az építésügyben, de továbbiak várhatóak, és már folyik az Ország és a Budapesti Agglomeráció Területrendezési Tervének is az átdolgozása. Új fogalmakat, jogintézményeket és eljárási szabályokat vezetek be, és még a tervezés alatt is várható újak megjelenése. Új nemzeti stratégiai dokumentumok is születtek több területen: klíma, közlekedés, turizmus, stb. területeken, amelyek hatással lehetnek a jövőbeni terveinkre, és amelyekhez nekünk is alkalmazkodni kell.
Megváltoztak 2005 óta az ingatlanpiaci viszonyok, a vállalkozások összetétele, tőkeerőssége, és új iparágak, piaci szereplők, és innovációk jelentek meg, új fogyasztói szokásokkal, amelyek szintén visszahathatnak a településfejlesztési döntésekre. Az Önkormányzatok finanszírozása, a hazai és nemzetközi finanszírozási és a pályázati rendszer is megváltozott, amely fokozza azt az elvárást, hogy javuljon a város önfenntartó képessége és így a gazdasági potenciálja is.
A város megindult fejlesztései (pl. a városközpont közterület-fejlesztési projektjei) miatt is erősebb az elvárás, hogy a városközpont teljes egészében megújuljon, a magánszférát is mozgósítani kívánó komplex városrehabilitáció jöjjön létre, amely további beruházásokat vonzhat a városba.
Melyek azok a dokumentumok, amelyeket felül kell vizsgálnunk, és mi ezeknek a funkciója?
A településfejlesztési koncepció (TK): a település környezeti, társadalmi, gazdasági adottságaira alapozó, a település egészére készített, a változások irányait és a fejlesztési célokat hosszútávra meghatározó dokumentum.
A településszerkezeti terv (TSZT): a településfejlesztési koncepcióban foglalt célok megvalósítását biztosító, a település szerkezetét, a területfelhasználást és a műszaki infrastruktúra-hálózatok elrendezését meghatározó terv.
A helyi építési szabályzat (HÉSZ): az építés rendjét a helyi sajátosságoknak megfelelően megállapító és biztosító települési önkormányzati rendelet.
A tervezet TFK, TSZT, HÉSZ a város közigazgatási területének egészére készül. A felülvizsgálat hatása várhatóan az, hogy olyan új városfejlesztési és rendezési dokumentumaink lesznek, amelyekkel sokkal jobban meg tudunk felelni az új kihívásoknak, napra készebbek leszünk a jogszabályi változások tekintetében, és sokkal inkább összhangban lesznek a megújuló városfejlesztési céljaink a térség és a város adottságaival, amely új lehetőséget jelenthet a fejlesztési források elnyeréséért folytatott küzdelemben.
A készülő TFK, TSZT, HÉSZ felülvizsgálattal kapcsolatban észrevételeiket, javaslataikat ismertethetik a témában megrendezésre kerülő lakossági fórumon személyesen is megoszthatják velünk, mely 2017. június 16-án 14 órakor kerül megtartásra a Művelődési Házban (2072 Zsámbék, Etyeki u. 2.). Észrevételeiket még 8 napig, a lakossági fórum után is megtehetik Zsámbék Város Önkormányzata címére (2072 Zsámbék, Rácváros u. 2-4.) megküldött levelükben, illetve Marthi Zsuzsa főépítész számára elektronikusan megküldve a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.
A hivatalos alkalmakon felül, tartson velünk az egyéb, a témával kapcsolatos rendezvényeinken is, amelyeket a honlapunkon (www.zsambek.hu) és a Zsámbék 2030 facebook oldalon hirdetünk majd meg! (Iratkozzon fel!) A fent meghirdetett, jogilag kötöttebb formát biztosító lakossági fórum után, 2017. június 16-án este 7 óráig várjuk Önöket a Művelődési ház udvarán, ahol a BME Urbanisztikai Intézetének munkatársai és diákjai bevonásával gyűjtjük az Önök városfejlesztési javaslataikat, ötleteiket. Ezek lesznek az alapjai a később megfogalmazódó szakmai javaslatoknak, amelyeket továbbra is a nyilvánosság elé fogunk tárni, és meg fogjuk vitatni. Várjuk Önöket szeretettel mindegyik közös tervezési alkalmunkon!

Zsámbék, 2017. május 31.

Horváth László
polgármester

Utoljára frissítve: 2017. június 02., péntek

Impresszum

A www.zsambek.hu oldalain található tartalom Zsámbék Város Önkormányzata és a Zsámbéki Polgármesteri Hivatal tulajdonát képezi. Előzetes írásos hozzájárulás nélkül tilos a weboldal egészének vagy részeinek bármilyen formájú közzététele, sokszorosítása, terjesztése, forgalomba hozatala.

Látnivalók

Barokk Templom
A Keresztelő Szent János ...
Immaculata-emlékoszlop
Az emlékmű mai formájában nem ...
Józsefvárosi pinceterület
Összefüggő zöld sziget Zsámbék ...
Lámpamúzeum
Lámpamúzeum a Guiness rekorder ...
Pestis Kápolna
Zsámbék határában az Angyal ...
Romtemplom és Kőtár
Zsámbék egyedülálló ...
Szent Vendel domborműves népi lakóház
Zsámbék egyik legrégebbi, 1740 ...
Törökkút
A szokatlanul nagy méretű ...
Zárdakert
Romantikus, tóval, szökőkúttal, ...

Zsámbék anno - galéria