Belépés

>Regisztráció

Keresés a weboldalon

A portál megjelenítéséhez szükséges illetve kompatibilis böngészők:

 

_

Mozilla Firefox 3.0.13 vagy újabb verziójú, valamint Internet Explorer 7.0 vagy újabb verziójú böngésző.

Letöltések:

http://www.mozilla-europe.org/hu/

http://www.microsoft.com
/hun/upgrade/

 

Az Adobe PDF dokumentumok megjelenítéséhez szükséges olvasó program letöltése:


Letöltés magyar Windows XP rendszerhez, Adobe Reader 7.0.9

 

Letöltés nyelv és Operációs rendszer, valamint Adobe Reader verzió választássalPDF dokumentumok megnyitására használható olvasó program,
FOXIT READER

Időjárás

Időjárás előrejelzés

 

 

A www.zsambek.hu oldalain található tartalom Zsámbék Város Önkormányzata és a Zsámbéki Polgármesteri Hivatal tulajdonát képezi. Előzetes írásos hozzájárulás nélkül tilos a weboldal egészének vagy részeinek bármilyen formájú közzététele, sokszorosítása, terjesztése, forgalomba hozatala. Az oldalon található nyomtatványok, dokumentumok kizárólag magáncélra használhatók fel.

Zsámbéki látnivalók

Romtemplom A későromán/koragótikus bazilikát a premontrei szerzetesek építették az 1200-as évek közepe táján. Az 1773-as földrenges félig lerombolta, azóta nem építették újjá. Jelenleg - 17 év után - a Rom belső területe is látogatható.

WEBCÍM: http://www.mizsambekunk.hu/muzeumok/romtemplom

Nyitva tartás

Téli nyitva tartás:
november 1-től március 31-ig

hétfő: szünnap
kedd-vasárnap:     10-16 óra


Nyári nyitva tartás:
április 1-től október 31-ig

hétfő: szünnap
kedd-vasárnap:     10-18 óra

BELÉPŐ:


JEGYÁRAK 2012. JANUÁR 1-TŐL:
- felnőtt 700,-Ft/fő
- diák, nyugdíjas 400,-Ft/fő
- csoportos, 10 főtől 400,-Ft/fő
- diákcsoport, nyugdíjas csoport 300, Ft/fő
- családi belépő (2 felnőtt + 2 gyermek) 1 400,-Ft
   
- kombinált jegy, felnőtt 1.000,-Ft/fő
- kombinált jegy, diák, nyugdíjas, csoportos 600,-Ft/fő
   
A kombinált jegy minden hónap második hétvégéjén, a Nyitott Múzeumok Hétvégéjén váltható meg.
Ezeken a napokon kedvezményes áron, egyetlen belépőjeggyel látogatható Zsámbék három múzeuma, a ROMTEMPLOM, LÁMPAMÚZEUM és a TÁJHÁZ.
- zsámbéki lakosok részére                                                 ingyenes
- támogatójegy                                                          500-, 400-, 300-, 200-,100-,Ft


Újdonság!

Kombinált jegy
minden hónap 2.hétvégéjén, mely

kedvezményes belépést biztosít 1 jeggyel Zsámbék 3 múzeumába!
Ára: 1 000 Ft
A kombinált jegy érvényes: Romtemplom, Lámpamúzeum, Tájház

 

 Barokk templom A 250 éves barokk templomot nemrég újították fel. A felújítás kiterjedt az óraszerkezetre, a harangra és a szép hangzású orgonára is. Nyaranta "Premontrei Esték" címmel hétvégenként orgonahangversenyeket rendeznek. Bővebb információ: Holnapy Dénes Márton római katolikus plébános, 23-342-316, illetve hdmarton@freestart.hu


Törökkút A Törökkút a török idők egyik legnyugatibb építészeti emléke. Bővizű forrás táplálja, ami még a legnagyobb hidegben sem fagy be. Mivel a víz sokáig el volt zárva és jelenleg bevizsgálás alatt áll, ezért egyelőre ivóvízként nem fogyasztható!


Lámpamúzeum

Az 1960-as években Borus Ferenc palackozott italok gyűjteményéből rendezett be saját borospincéjében egy "Bormúzeumot". Ide keresve megfelelő világítási eszközöket, került kapcsolatba a lámpákkal.
Annyira megtetszettek neki a szebbnél-szebb darabok, hogy észrevétlenül is a gyűjtőjükké vált. A kiállított tárgyakat egy-két kivételével saját pénzén vásárolta meg, volt olyan nap, amikor 20-25 db került a tulajdonába. A tárgyak többsége koszosan, rozsdásan, hiányosan került elő, így a restaurálás mesterségét is elsajátítva minden lámpát saját maga hozott rendbe.

Eleinte szoba-konyhás lakását díszítette a sok szép tárgy, de hála az újságok és a televízió népszerűsítésének, egyre több hazai és külföldi érdeklődő látogatott el hozzá azzal a kéréssel, hogy mutassa meg gyűjteményét. Így 1970-ben, "közkívánatra" létrehozták az első állandó kiállítást a Művelődési Házban, körülbelül 250 tárgyból álló gyűjteménnyel.

A lámpák természetesen tovább gyarapodtak, sőt világhírre is szert tettek, köszönhetően a Magyar Távirati Iroda népszerűsítő munkájának, amely az egész világot ellátta a gyűjtemény ismertetésével. A gyűjtemény gazdagításában nagy segítséget nyújtott az akkori Magyar Filmgyártás, hiszen nagyon sok lámpát kölcsönöztek és ezek kölcsönzési díjából sikerült a legnagyobb fejlesztéseket létrehozni.


A gyűjtemény gyorsan kinőtte a Művelődési Ház kistermét. 1979-ben nyílt meg a Lámpamúzeum egy volt lakóházban,
Zsámbékon a Magyar u. 18. szám alatt, amelyet Zsámbék Nagyközség Közös Tanácsa vásárolt meg a múzeumi anyag bemutatására.


Jelenleg 1000-1100 db világítási tárgy található az ország egyetlen Lámpamúzeumában. A mécsesek, gyertyatartók, ipari, háztartási, olaj- és petróleumlámpák között található régi kínai vázából készült lámpa, valamint Zsolnay-majolika, meisseni porcelán talpú petróleumlámpa, 1800 körül készült olajpumpás világítóeszköz stb.

Az intézmény 1995-ben bekerült a GUINNES Rekordok Könyvébe, 1980-ban felvételt nyert a Nemzetközi Lámpaklubba Amerikában, 1983-ban pedig az Ausztrál Múzeumi Tagságok tagja közé került.

Hazánkban a Magyar Köztársasági Elnök 1999-ben Arany Emlékéremmel jutalmazta, a múzeum alapítóját pedig 1998-ban Zsámbék Nagyközség Vezetősége díszpolgárrá választotta.

Cím: Zsámbék Magyar utca 18.

Tel.: 06 20 502 6682

e-mail: lampamuzeum@gmail.com


Nyitva tartás


Téli nyitva tartás:
november 1-től március 31-ig

hétfő:   zárva
kedd-vasárnap:   10-16 óráigNyári nyitva tartás:
április 1-október 31-ig

hétfő:   zárva
kedd-vasárnap:   10-18 óráig

 

JEGYÁRAK 2012.JANUÁR 1-TŐL:

- felnőtt 700,-Ft/fő
- diák, nyugdíjas 
400,-Ft/fő
- csoportos, 10 főtől 400,-Ft/fő
- diákcsoport, nyugdíjas csoport 300, Ft/fő
- családi belépő (2 felnőtt + 2 gyermek) 1 400,-Ft
   
- kombinált jegy, felnőtt 1.000,-Ft/fő
- kombinált jegy, diák, nyugdíjas, csoportos 600,-Ft/fő
   
A kombinált jegy minden hónap második hétvégéjén, a Nyitott Múzeumok Hétvégéjén váltható meg. Ezeken a napokon kedvezményes áron, egyetlen belépőjeggyel látogatható Zsámbék három múzeuma, a ROMTEMPLOM, LÁMPAMÚZEUM és a TÁJHÁZ.

- zsámbéki lakosok részére                                                 ingyenes
- támogatójegy                                    500-, 400-, 300-, 200-,100-,Ft

 

Weboldal: http://www.mizsambekunk.hu/muzeumok/lampamuzeum

 


 

Szent Vendel Domborműves Népi Lakóház

Az egykori Szent Vendel-ház jelenleg sváb tájház, szobáiban a festett vagy éppen különleges technikával készült bútorok a sváb népművészetet és a régi zsámbéki életet, jelképvilágot idézik.

A konyhában látható a legrégebbi zsámbéki bútordarab, egy igen régi technikával - túró és mész keverékéből készült úgynevezett kazeinnel - festett konyhaszekrény, melynek elejét négy, a tulipán, a rózsa és szegfű motívumaiból álló életfa díszíti. A konyhában látható tatai kerámiák a zsámbéki régi háztartásokban igen elterjedtek voltak.

A szobába vezető ajtó kovácsoltvas sarokpántján gránátalma díszítés található, mely a termékenység egyik jelképe. A berendezés legjelentősebb darabja az 1874-es évszámot viselő szekrény, melynek festése sok jellemzőjében a Fekete-erdő vidékéről Zsámbékra települt németek hagyományait őrzi.

Cím:    Zsámbék, Bicskei út 12.
Telefonszám:    23/341-831

 

TÉLI NYITVA TARTÁS
október 1-március 31-ig

Minden hónap 2.hétvégéjén a Nyitott Múzeumok Hétvégéjén
szombat            10-16 óra
vasárnap           10-16 óra

Ettől eltérő időpontban bejelentkezés a 06 23 341 831-es telefonszámon.


NYÁRI NYITVA TARTÁS
április 1-től szeptember 30-ig

Minden hónap 2.hétvégéjén a Nyitott Múzeumok Hétvégéjén
szombat            10-16 óra
vasárnap           10-16 óra

Ettől eltérő időpontban bejelentkezés a 06 23 341 831-es telefonszámon.

JEGYÁRAK 2012.JANUÁR 1-TŐL

Felnőtt:                                             400 Ft
Diák, nyugdíjas, csoportos (10 főtől):    200 Ft/fő


- kombinált jegy, felnőtt                                               1.000,-Ft/fő
- kombinált jegy, diák, nyugdíjas, csoportos                  600,-Ft/fő- zsámbéki lakosok részére                                         ingyenes    
- támogatójegy                                   500-, 400-, 300-, 200-,100-,FtA kombinált jegy minden hónap második hétvégéjén, a Nyitott Múzeumok Hétvégéjén váltható meg. Ezeken a napokon kedvezményes áron, egyetlen belépőjeggyel látogatható Zsámbék három múzeuma, a ROMTEMPLOM, LÁMPAMÚZEUM és a TÁJHÁZ.

Weboldal: http://www.mizsambekunk.hu/muzeumok/tajhaz

 

Józsefvárosi pinceterület

Festői környezetben az egykori pincevilág hangulata idéződik fel a település sűrűn lakott térségében. Zsámbékot évszázadokon át éltető németek emlékparkja lesz ez az egykor 70 pincét magába foglaló izolált, gazdag élővilágú terület. Jelenleg tájrehabilitáció és pincerekonstrukció zajlik. 2006 óta műemlék.

Bővebb információ


 

Napórás iskola

1791-ben épült az emeletes iskola, mely 1983-ig szolgálta a tanítást. Itt diákoskodott Gungl József, (magyar származású karmester és zeneszerző. A kor építészetének különleges emléke, 1983 óta városképi jelentőségű minősítést kapott a Műemlék Felügyelőségtől.


 

Pestis szobor (Immaculata)


1739-ben Zichy Miklós a Zsámbékot sújtó pestis járvány elvonulásának emlékére állíttatta a barokk szobrot. Zsámbékon a lakosság fele, 828 ember esett áldozatul a halálos kórnak. Magyarország első pestis szobrainak egyike. A község hányatott sorsú, kevésbé megbecsült emléke, védelemre és restaurációra szorul


 

Zárdakert

1908-ban került a Keresztes nővérek birtokába. A tóval, fákkal, kacskaringós utakkal rendelkező, fallal körülvett park volt az apácajelöltek imaterülete, egészségügyi sétájuk helyszíne. 2009 márciusa óta műemlék.


 

Légvédelmi Múzeum


Telefonszám, információk:

06-23-342-318 

 


IVÓKÚT

2015. november 30.

Andor, András
http://www.mizsambekunk.hu/

A ZSÁMBÉKI KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZET, és a MI ZSÁMBÉKUNK elektronikus újság közös honlapja

Hírek a Zsámbéki -medencéből

Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület
weblap

-*-
Romtemplom panoráma képek.


-*-

ZSÁMBÉKI
NYÁRISZINHÁZ
weblap

Programajánló

Tekintse meg a Zsámbéki Romtemplomot!

Cím: Corvin J. u.
Tel.: 06 20 501 6407

A késő román-kora gótikus, romjaiban is fenséges bazilika és a falai között működő kőtár egész évben várja vendégeit. A templom az 1220-as években épült, kezdetben a premontreiek, Mátyás király idejétől a pálosok kezelésében működött. Sorsát az 1763-as földrengés pecsételte meg. A Kőtár állandó kiállítása felidézi a templom és a régi korok emlékét. Tetejéről páratlan kilátás nyílik a Zsámbéki-medencére.

nyitva tartás

Téli nyitva tartás:
november 1-től március 31-ig


hétfő: szünnap
kedd-vasárnap:     10-16 óra


Nyári nyitva tartás:
április 1-től október 31-ig

hétfő: szünnap
kedd-vasárnap:     10-18 óra

 

 

 

Tekintse meg a Zsámbéki Lámpamúzeumot!

Cím: Magyar u. 18.

 

e-mail: lampamuzeum@gmail.com

Tel.: 06 20 502 6682

 

A múzeum alapja Borus Ferenc magángyűjteménye. Jelenlegi helyén 1979-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Több, mint 1000 világítóeszközt mutat be, ezzel a Guiness rekordok könyvébe is bekerült. A hangulatos parasztházban a lámpák mellett régi használati eszközök is megtekinthetők az udvaron.

Nyitva tartás:

(április 1-től október 31)

 

hétfő: zárva

 

kedd-vasárnapig: 10 - 18 óráig

 

(november 15-től március 31-ig)

 

hétfő: zárva

 

kedd-vasárnapig: 10 - 16 óráig

 

Tekintse meg a Szent Vendel Domborműves Népi Lakóházat!

Cím: Bicskei u. 12.

 

Tel.: 06 23 340 694

 

A lakóházat a környék egyik leggazdagabb állattartója, Melchior Keller építtette 1740 táján, aki az első sváb betelepítési hullámmal érkezett Zsámbékra.  A tájház nevét a homlokzatán látható, a pásztorok védőszentjét ábrázoló domborműről kapta.  A gyűjtemény a különleges, kézzel festett sváb bútorokon kívül használati eszközöket és viseleteket is bemutat. A falakat Zombori Imre helytörténész régi zsámbéki fotói díszítik.

 

TÉLI NYITVA TARTÁS
November 1-március 31-ig

Minden hónap 2.hétvégéjén a Nyitott Múzeumok Hétvégéjén
szombat            10-16 óra
vasárnap           10-16 óra

Ettől eltérő időpontban bejelentkezés a 06 23 340 694-es telefonszámon.


NYÁRI NYITVA TARTÁS
április 1-től október 31-ig

Minden hónap 2.hétvégéjén a Nyitott Múzeumok Hétvégéjén
szombat            10-16

Testvértelepüléseink Homoródszentpál, Homoródszentpéter, Recsenyéd, Városfalva. ___________ Homoródszentpál és Homoródszentpéter honlapja az alábbi címre kattintva érhető el:
www.homorodvalley.ro

Testvérvárosunk Wettenberg honlapja az alábbi címre kattintva érhető el:
www.hessennet.de/wettenberg